Porterstek 6-8 personer
1,5 kg benfri stek (gärna fransyska eller rostbiff)
1 flaska porter, 33 cl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl soja
10 lätt krossade enbär
10 svartpepparkorn
2 tärningar köttbuljong
2 halverade vitlöksklyftor
1 gul lök
1 tsk timjan (jag slänger i ett par färska kvistar istället)
SÅS
8 dl silad sky
2-5 dl grädde
5 msk vetemjöl
Blanda ihop alla ingredienserna till "skyn" i en stor gryta. Låt koka i hop i 5-6 min.
Lägg i steken och låt sjuda i 45 min.
![]() |
Det är inte hans recept men han är inspiration. :-) |
Lägg steken i folien medan du gör såsen.
Sila såsen och ha buljongen i ett litermått.
Vispa ihop 1 dl grädde och ca 2/3 dl vetemjöl till en jämn smet.
Red med buljongen du silat. (i en kastrull typ)
Smaka av. Tillsätt ev. mer nymald peppar och salt.
Serveras med pressad potatis och säsongens primörer. Vi tog egenplockade kantareller och brysselkål. Lite svartvinbärsgele gör susen på tallriken.
Vit chokladmousse med jordgubbssås
Ingredienser
150 g | choklad, vit |
---|---|
1,5 dl | vispgrädde |
1,5 dl | kesella |
Hallonsås
150 g | jordgubbar (vi plockade våra i Hedemora i somras) |
---|---|
0,5 dl | strösocker |
Tillagning
Len och mjuk chokladmousse. Färskosten lyfter fram den goda chokladsmaken och gör den mindre söt.
1. Finhacka chokladen och smält den i mikrovågsugnen.
Vispa grädden, ej alltför hårt.
Rör ner grädde och kesella i chokladen, men rör inte för
mycket. Spritsa eller klicka ner smeten i glas. Låt stå svalt minst 30 min.
2. Tina jordgubbarna och mixa dem med socker. Skeda jordgubbe-såsen över moussen och låt stå svalt till servering.
Vispa grädden, ej alltför hårt.
Rör ner grädde och kesella i chokladen, men rör inte för
mycket. Spritsa eller klicka ner smeten i glas. Låt stå svalt minst 30 min.
2. Tina jordgubbarna och mixa dem med socker. Skeda jordgubbe-såsen över moussen och låt stå svalt till servering.
Hallonsås på jordgubbar?
SvaraRaderaJA JA JA - Anonymt (fegsignatur:-) hallon eller jordgubbar eller hallon eller jordguppar
SvaraRaderaJa det var ful gjort, förlåt, brukar klämma dit namnet.
SvaraRadera/Karin
Men till det roliga hör också att om man klickar på j:et i jordgubbar så hamnar man på en sida om hallon.
SvaraRadera/ds